Вплив на громади

Вплив проектів із розвідки та видобутку нетрадиційного газу на територіальні громади

Нові робочі місця

Американська нафтогазова промисловість сьогодні підтримує близько 9,2 мільйонів робочих місць. Зайве казати, що робота в цій галузі добре оплачується. Зі зростанням видобутку очікується, що протягом наступних десяти років буде створено ще 1 мільйон робочих місць1. Розвиток лише одного родовища сланцевого газу в США – Marcellus – обіцяє до 2015 року створити 160 тисяч нових робочих місць у Пенсільванії, 20 тисяч у Нью Йорку та 30 000 у Західній Вірджинії2.

Зниження внутрішніх цін на газ

Сьогодні частка нетрадиційного газу в США складає до 60% всього видобутку. Реагуючи на швидке зростання постачання, ціни на газ на американському ринку різко впали – наприклад, у 2010 році ціна на спотовому майданчику Henry Hub склала 4 дол./MMBtu (143,3 дол. за тисячу кубометрів), тоді як в 2008 році вона становила 8-9 дол./MMBtu (280-320 дол. за тисячу кубометрів). Вартість газу в інших регіонах світу станом на 2010 рік була суттєво вищою: в континентальній Європі – 8 дол./MMBtu (280 дол. за тисячу кубометрів), в Японії – 11 дол./MMBtu (395 дол. за тисячу кубометрів)3.

Податки в центральний і місцевий бюджети

Американська нафтогазова промисловість підтримує 7,7% національного ВВП. Вона сплачує податки, які надходять до федеральних бюджетів, бюджетів штатів та місцевих громад – близько 86 млн. дол. щодня. Податки на прибуток для енергетичних компаній є значно вищими, ніж для інших суб’єктів промисловості – майже удвічі4.

Інвестиції в місцеві дороги, лікарні, школи


Один з яскравих прикладів, де прихід енергетичних компаній змінив життя місцевої громади, є містечко Пайндейл, штат Вайомінг. Сьогодні майже 80% його жителів зайняті у газовидобувній галузі. До того, як тут розпочалось масштабне видобування, більшість із них працювали у туристичній сфері та тваринництві (розводили велику рогату худобу, коней, ловили рибу, займались мисливством). 90% місцевого бюджету складають податки від роботи газовидобувних компаній, за ці кошти вдалось зробити реконструкцію місцевої школи випускних класів (high school), лікарні, побудувати великий спортивний аквапарк. Зусиллями компаній в місцевих школах запроваджено урок «Вступ до енергетики», що дає можливість вже з дитинства визначитись із фахом, отримати належну освіту і повернутись працювати у газовидобувну сферу містечка. Також жителі Пайндейла мають право звертатись до компаній з ініціативами щодо фінансування проектів місцевого розвитку.

Місцеві жителі розповідають, що раніше – ще п’ять років тому – компанії вели себе не так толерантно. Тоді в Пайндейл несподівано нагрянула велика кількість машин, людей і техніки, і громада виступила різко проти такої діяльності. Компаніям довелось шукати компроміс з людьми, щоб попередити конфлікти. Як стверджує заступник голови Торгово-промислової палати Браян Грей, сьогодні баланс інтересів знайдено – місцева громада задоволена економічним розвитком (рівень безробіття тут складає 3% при середньому показнику в США 8%), новими дорогами та інфраструктурою, а також увагою компаній до екологічних питань. Раз на квартал компанії проводять зустрічі з жителями міста, де обговорюється все, що їх хвилює – використання води, склад хімічних речовин, будівництво нових доріг5.

Безперебійне постачання газу

Забезпечивши власний видобуток газу, країна, а особливо території навколо родовищ будуть мати джерело безперебійного постачання газу за конкурентними цінами. Як на рівні місцевої громади, так і на рівні країни цей факт означає суттєве посилення енергетичної незалежності, і, відтак, безпеки – звичайно, за умов дотримання всіх правил та стандартів видобутку і постачання.

1 http://map.energytomorrowmap.org/

2 http://energytomorrow.org/job-creation/#/type/all

3 Impact of Shale Gas Production on the Market Fundamentals and Energy Security ofCertain Countries.International Center for Climate Governance, April 2012.

4 http://energytomorrow.org/economy/taxes/#/type/all

5 http://ua-energy.org/post/19693